Zhurnal

Taras Topolya: för att människor inte ska gå till konserter av ryska artister måste de få ett ukrainskt språkalternativ

– Det borde finnas en helhetssyn. Å ena sidan bör det finnas begränsningar för innehållet som produceras av angriparlandet, Ryska federationen, som attackerade Ukraina, bifogade Krim och har genomfört en expansiv politik och en erövringspolitik mot vår stat under de senaste sju åren. Det har bara ett mål – Ukraina borde inte existera i det oberoende format där det finns. Det finns slagsmål på fälten, och det finns slagsmål i informationsplanet. Och ryskspråkigt innehåll, särskilt från de artister som stöder annekteringen av Krim och Kreml-regimen, är farligt för Ukraina. Naturligtvis, förutom vissa förbud, är det nödvändigt att hälla miljarder hryvnias institutionellt: för strategisk informationssäkerhet, nämligen skapandet av konkurrenskraftigt Ukrainskt innehåll. Detta innehåll bör vara intressant för ungdomar, tonåringar. När allt kommer omkring kommer de på 5-10 år att bestämma landets öde vid valet och fatta ledningsbeslut. Vad de lyssnar på och den information de konsumerar kommer uppenbarligen att påverka deras liv efter en viss tid. Därför måste vi erbjuda ett alternativ på YouTube, i streamingtjänster, i sociala nätverk och i TikTok. Till exempel kan du skapa ett separat program i den ukrainska Kulturfonden med ett förenklat finansieringsförfarande. Att samla runt det samma ukrainska talande ticktockers, musikalartister som skapar ukrainska innehåll. Problemet du frågade om är globalt, vi måste arbeta med det systematiskt, det här är ett långt spel. Om allt lämnas till marknaden kommer det ofta att reagera mot Ukrainas nationella intressen. Eftersom konsumenten av ukrainskt språkinnehåll är en publik på högst 50-60 miljoner och rysktalande-mer än 250. De som har uteslutande kommersiella motiv och styrs av marknaden kommer att skapa ryskspråkigt innehåll, medan staten, som skyddar sina intressen, bör uppmuntra skapandet av ukrainskt språkinnehåll.

– Jag är inte en av de människor som ger egenskaper och bedömningar till folket i Ukraina. Vårt folk är olika, olika i sina tankar, visioner och synvinklar. Världsöversikten av de människor som kommer till dessa konserter sammanfaller inte exakt med min. Anledningen till denna världsutsikt är miljön, uppfostran, information som dessa människor har konsumerat i många år. Jag har ingen rätt att ge några egenskaper och fördöma, jag är samma person med mina synder, svagheter och syn på världen. Jag uppfattar sådana fakta som markörer, det här är inte dåliga människor, men vi, skaparna av ukrainskt innehåll, måste arbeta ännu hårdare, försöka ge allt, visa oss för att skapa ett coolt Ukrainskt språkalternativ för dessa människor. Vi måste arbeta, och inte skylla på och skylla på, för på så sätt kommer vi aldrig att nå enighet och samförstånd inom landet.

– Det finns fortfarande en positiv sak. Go-A-gruppen presenterade Ukraina väldigt coolt vid Eurovision Song Contest med en sång på ukrainska. Vad tycker du om det? För under det nationella urvalet hade du frågor om kompositionens stil.

– Eurovision är en stor politisk tävling, där en viss konstnär kommer att representera mig som medborgare i Ukraina och min stat på scenen. Det är viktigt för mig varje gång, men hur det kommer att bli, vad européerna kommer att säga om oss, hur de kommer att uppfatta Ukraina, med tanke på krigets sammanhang – det är lika viktigt. Och så när jag såg den preliminära låten, bilden och meningen för två år sedan hade jag frågor. Jag ser en positiv i min kritik, eftersom den nya kompositionen visade sig vara mycket kraftfullare i alla avseenden. Detta är ett mycket intressant drag när takten ständigt ökar. Och själva sammanhanget med den nya låten, melodin av Polesie och bilderna är redan nära Ukraina och bär en ljus kraftfull energi. Jag är väldigt glad för Go-A, Katya. Hon är en mycket blygsam tjej, och jag är säker på att hon efter att ha gått igenom en svår livsstil kommer att acceptera denna framgång korrekt. Jag önskar dem att utveckla sina resultat och rusa till hela världen – Jag kommer att applådera och stödja dem.

– Och det är inte intressant, och det är för sent. Och det viktigaste, som jag tror, är att gå till Eurovision med en idé, ett kraftfullt budskap som du tror på dig själv och som bara kan arbeta där genom en stor publik. Använd den plattformen för att leverera något coolt. Vi har inte haft en sådan låt än.

– Modern ukrainsk ungdom är arrogant, målmedveten, motiverad, har hjärnor, oavsett vad någon säger, men tyvärr är de väldigt lata i många saker. Det finns en vana att uppnå snabba resultat, clip tänkande, när du inte planerar ett långt spel och inte ser strategiskt framåt, men försök att hype och ta din egen nu, och åtminstone gräset växer inte där. Jag är en av de människor som är redo att uthärda länge, att arbeta för att uppnå detta mål om 5-7 år. Inte varje ung person väljer idag en sådan strategi för sig själv. Detta inkluderar påverkan av sociala nätverk. Alla processer intensifieras, världen blir snabbare, skarpare, snabbare, informationsutbytet är mycket kraftfullare nu än 15-20 år sedan. Mycket ofta står vi inför det faktum att ukrainska ungdomar försöker verka som någon, och inte vara. Detta gäller även för berättelser om professionellt samarbete. Modern ungdom vet hur man presenterar sig, men ibland är ingenting dolt bakom en vacker presentation.

– Du sa att samhället skulle sätta utbildning först. De skrev om försvaret av avhandlingen av Folkets ställföreträdare Ilya Kiva, säger De, denna händelse visade var vi är. Vad behöver ändras på utbildningsområdet?

– Vi är i färd med att reformera den ”nya ukrainska skolan”, som jag i allmänhet bedömer positivt. Jag är imponerad av tanken på att skapa ett nytt presidentuniversitet. Jag ska ge ett av exemplen. Nyligen skrev min vän, aktivist Masha Nazarova om fallet i Lviv ”polytechnic”. Aktiva studenter på eget initiativ har skapat ett slags offentligt utrymme nära universitetsområdet-ett komplex av bänkar där du kan spendera tid. Men rektorns kontor var upprörd, hade någon form av egen vision, och i ett ögonblick revs alla dessa bänkar. Tyvärr är ukrainska universitet sådana stater inom en stat, slutna självreglerande system där ömsesidigt ansvar, korruption och en mestadels giftig miljö för utvecklingen av något progressivt har spridit sig. Detta bör ändras. Enligt min mening, om vi häller pengar i det befintliga universitetssystemet, är det hög sannolikhet att de kommer att bli stulna eller implementerade på fel sätt. Jag tror verkligen att allt kommer att vara annorlunda i det skapade universitetet och detta steg kommer att innebära vissa bra förändringar som högskolan väntar på. Och om avhandlingen av Kiva, utbildningsministern… Efter sådana fall känner jag mig ledsen att det finns kandidater för vetenskap, som min mamma, som arbetade produktivt, gick igenom en svår väg och bredvid dem-som Kiva, som förvandlade allt till en fars.